среда, 30. децембар 2015.

“Beauty is terror. Whatever we call beautiful, we quiver before it.”

Približava nam se kraj godine tako da će ova recenzija zvanično biti poslednja u 2015. godini. Mogu reći da sam namerno ostavila ovu knjigu kao veliko finale bloga u tekućoj godini. Radi se o fenomenalnom prvencu sada već velike Donne Tartt pod nazivom „Tajna istorija“ („Tajna povijest“). Pre nego što počnem sa pravom pričom,želim da se zahvalim izdavačkoj kući „Algoritam“ koja mi je velikodušno poslala ovaj primerak i da im ovim putem kažem da sam uživala čitajući ovu knjigu. Još jednom,veliko hvala.
  

Teško je započeti sa recenzijom ovakve knjige. Ovako velikog dela,koji je ostavio pečat na modernu književnost. Na mene,pored serijala Ransoma Riggsa,upravo je ova knjiga ostavila najjači utisak. Kako i da vam se ne dopadne knjiga koja započinje ubistvom? U prologu dobijamo delić dešavanja koje nam prepričava protagonista Richard Papen. Poslednja rečenica u prologu je ta koja je mene užasno zaintrigirala i naterala me da ovu priču praktično „progutam“ u nekoliko dana. Staviću i vas na tu muku. Rečenica glasi ovako : „Nikad neću  moći pričati nijednu drugu priču osim ove.“ Doza misterije i znatiželje,savršena kombinacija.

Sam početak je jednostavn. Richard Papen je momak koji se srami svog života,i iz tog razloga izmišlja kompletnu biografiju koja njemu sada odgovara. Odbacuje svoju radničku pozadinu i odlazi na Hempden koledž. Tamo se on,možda čak i slučajno,pridružuje grupi na klasičnom smeru koja apsolutno obožava svog mentora, Džulijana Morova. Polako on postaje opsednut ovom grupom,prati svaki njihov pokret i na kraju uspeva da se integriše u njihovo društvo. Tajno društvo. Nešto što me je još više privuklo ovoj knjizi jeste ta ljubav prema antičkoj Grčkoj. Verovanje u mitove i njihovo veličanje. Ovi studenti žive za to. Davno nisam pročitala ovako nešto. Knjigu u kojoj je antika zastupljena na visokom nivou i gde se sa svakom rečenicom oseća i ljubav spisateljice. Da i ona veruje u ono što piše za svoje likove. Članovi ovog društva,Henri kao vođa a zatim Zeka,Frensis i blizanci su bezobrazno bogati. Pametni i sposobni. Jedne večeri,studenti Hempden koledža,odlučuju da sprovedu jednu od svojih teorija. U tom procesu,nastradaće jedan seljak čije ubistvo i postaje osnova zapleta. Jednu izdaju kasnije i došli smo u momenat kada Zeka,kao momak koji se oseća skroz izolovano i napušteno,počinje da ucenjuje svoje prijatelje. Henri,donkle očajan,obraća se Richardu i prepričava mu sve.  
Richard je usamljen. Izuzetno je inteligentan i domišljat ali nezadovoljan. Iz tog razloga izmišlja svoju priču i uporno traži potvrdu od drugih. On donekle i veruje u sudbinu. Smatra da sve što mu se dogodilo ima svoje zašto. Njegova priča je priča sa velikom snagom i gomilom strasti. Lepota ovog dela je i u mnoštvu citata. Divno je pročitati ovako nešto,pogotovo u mom slučaju. Još jednom naglašavam da nisam čitala ovakve romane,i da se pretežno fokusiram na YA,ali Donna Tartt nije razočarala i zaista sam oduševljena.
Lepota. Antika. Tajna. 
Eto,u toliko reči bih ja sažela ovo delo. Toliko neočekivano dobro i zaista smatram prikladan kraj za ovu godinu. Nadam se da ste uživali u mojim tekstovima do sad, i isto tako se nadam da će ih biti mnogo više u narednoj godini. Želim vam lepe praznike i mnogo sreće i zdravlja u godini koja dolazi. Naravno,i puno dobrih knjiga koje samo čekaju da ih pročitate.

Toliko u 2015.,vidim 2016. godinu kao godinu velikih mogućnosti. Završiću ovaj tekst sa dve napomene. Prva,još jedna zahvalnica pre svega „Algoritmu“ što su mi poslali ovu knjigu,ali i svim drugim izdavačima sa kojima sam uspela da ostvarim saradnju. Drugo,veliko hvala i mom uredniku,gospodinu Denisu Vukosavu za priliku da svoje tekstove objavljujem i na sajtu citajme.com koji mi je mnogo toga doneo. Veliko hvala svima na podršci.

Do nekog narednog teksta.

Ćo.
-Srpska Buktjuberka ( @buktjuberka na Tviteru)

Нема коментара:

Постави коментар