четвртак, 8. октобар 2015.

Dorothy must die?!


 Danielle Paige, Dorothy Must Die

I didn’t ask for any of this.
I didn’t ask to be some kind of hero.
But when your whole life gets swept up by a tornado – taking you with it – you have no choice but to go along, you know?
Sure, I’ve read the books. I’ve seen the movies. I know the song about the rainbow and the happy little bluebirds. But I never expected Oz to look like this. To be a place where Good Witches can’t be trusted, Wicked Witches may just be the good guys, and winged monkeys can be executed for acts of rebellion. There’s still a yellow brick road—but even that’s crumbling.
What happened? Dorothy.
They say she found a way to come back to Oz. They say she seized power and the power went to her head. And now no one is safe.
My name is Amy Gumm – and I’m the other girl from Kansas.
I’ve been recruited by the Revolutionary Order of the Wicked.
I’ve been trained to fight.

And I have a mission.

Današnju priču počinjem delom iz knjige. Nešto što je mene uvuklo u ceo ovaj svet. U početku mi baš i nije bilo jasno zašto su svi poludeli za ovim delom. "Čarobnjak iz Oza" je veliki filmski klasik i napraviti ovakav obrt u priči zaista je bio hrabar potez. Autorka Danielle Paige je međutim odradila fenomenalan posao i pokazala da se i od nečega što se smatra kultnim može napraviti izvanredna priča samo "sa druge strane duge". Da,nisam još uvek rekla o čemu se radi. U pitanju je knjiga "Dorothy Must Die". Pišem samo o prvom delu ali imajte na umu da je ovo početak triologije. Uskoro treba da izađe treći deo i da završi celu ovu priču. Nemojte misliti da me je mrzelo da vam ispričam o čemu se radi pa sam zato samo nalepila sinopsis. Ne,pokušavam da vam pokažem koliko je lako ući u priču bez da ste pročitali jednu jedinu stranicu. Retko se desi da uzmem knjigu,pročitam poleđinu i nosim je na kasu. Ovde se upravo to desilo. 
Sama činjenica da je ovo neka vrsta prepričavanja "Čarobnjaka iz Oza" deluje pomalo čudno,rekla bih čak bizarno. Vraćamo se u Oz ali on više nije Oz. Sad je mesto strave i užasa. Slatka Dorothy je odavno izgubila taj epitet. Ona je sad monstrum koji hara ovim gradom. Lako je zauzela mesto najgore zlice u YA književnosti ali ona je taj tip lika kojeg obožavate baš zbog toga koliko je izopačena. Da,ako do sada niste shvatili glavni lik nije Dorothy iz Kanzasa. Ovoga puta to je Amy Gumm. Meni možda jedan od najomiljenijih likova svih vremena. Toliko je hrabra i sigurna u sebe. Stoji sa obe noge na zemlji,a o tome koliko je sarkastična ne želim ni da pričam. Taj deo njenog karaktera se mora oseti. Prosto leti sa stranica. Nije jedan on onih protagonista za koje se vežete samo zbog toga kakvi su,već i zbog toga kroz šta su prošli i šta ih je dovelo tu gde su. Možete se sa njom poistoveti na više nivoa. 
Priča ima primese velikih romana kao što su Harry Potter ili Igre gladi. Sve je integrisano u ovu nesvakidašnju priču. Danielle Paige nije ograničila svoj roman samo na YA publiku,ali on je mnogo više od toga. Ima puno krvavih scena, užasnih događanja ali ne dajte da vas to odvuče od ove priče. Ipak je ona malo mračnija ali u pravim dozama. Još jednom je pokazano kako debitantski romani mogu da budu toliko dobri i da iziskuju neverovatne emocije. "Dorothy Must Die" je u neku ruku i roman inspirisan devojačkom moći. Sa jedne strane imate moćnu heroinu a sa druge opaku Dorothy. Obe toliko inspirativne a opet tako različite. Znam samo da kada sam završila prvi deo čekala sam drugi sa nestrpljenjem. Sva sreća nisam iskusila tu nemogućnost uživanja  jer je knjiga već bila izašla ali sa ovim trećim delom sam itekako na iglama. 

Nažalost,ove knjige nema na našem tržištu,za sada je niko nije preveo. Zato,šaljem apel svim izdavačkim kućama koje su voljne da me slušaju. Prevedite ovo remek delo molim vas. Nećete zažaliti. 
Eto,nadam se da sam vam barem malo ulepšala dan. Do nekog sledećeg teksta.

Ćo.
-Srpska Buktjuberka (@buktjuberka na Tviteru)

Нема коментара:

Постави коментар