четвртак, 15. октобар 2015.

Tradicionalno ili moderno?





Veliki Stephen King je rekao "Books are a uniquely portable magic." Međutim,šta se vama vrzma   po glavi kada razmišljate o knjigama? U stvari,ono što želim da vas pitam je da li osećate tu radost kada uzmete primerak neke knjige u vaše ruke? Ili vam je možda draže elektronsko izdanje.
Naime, danas su opšte poznate e-knjige i e-čitači. Jednostavni,mali i što je najbitnije kompaktni. Svuda se mogu nositi,a nećete ih ni osetiti. Sa dolaskom nove tehnologije, uglavnom ono što je bilo pre toga zastareva i pada u zaborav. Donekle se ovo desilo i u svetu knjiga. Veliki broj pasioniranih čitaoca zamenio je svoje papirnate kopije ovim elektronskim. Tada je zapravo počela,sada već epska rasprava - da li ostati pri tradicionalnom načinu čitanja ili se odati mračnoj elektronskoj strani? Naravno da postoji mnoštvo argumenata i za i protiv,jer koja dobra debata počiva na slabim replikama.

Neki vole taj papir. Vole osećaj koji dobiju kada prelistavaju knjigu. Neku vrstu ličnog dodira sa primerkom. Smatraju da doživljaj ne može biti potpun bez tog mirisa sveže štampe i osećaja knjige u rukama. Apsolutno se slažem sa time. Sama sam poklekla i uzela e-čitač. Vrlo brzo mi je dosadio jer za mene čitanje nije čitanje bez da držite fizičku kopiju  tog romana. E sad, jedan od velih razloga za e-knjige je očuvanje okoline. Opet jak argument. Uz njih,naravno dolaze i druge pogodnosti kao laka prenosivost ili pristup internetu. I jedni i drugi se za sada odlično drže kada je reč o razlozima.
Opet,klasičari uzvraćaju udarac. E-knjige su hladne,dodir metala je neprivlačan i odvodi vas od čitanja. Tvrde kako je to okretanje stranica čitavo iskustvo. Mogućnost da se udubite u knjigu. Onda se još govori kako ta zavisnost od života baterije odnosi od čitanja. Da ne spominjem zdravstvene aspekte. S druge strane,ljudi koji koriste e-čitače su umorni od papira i žele nešto efikasnije u svakom pogledu.

Na kraju dana čitanje je čitanje. Moja preporuka bi bila..nemojte se previše lomiti oko ovoga. Bilo da se radi o knjigama sačinjenih od papira ili u elektronskoj formi,obe su način koji vam pruža užitak u priči. I jedno i drugo su sredstva. Šta da god da odaberete je dobro došlo. Ipak ćete čitati a to je najbitnije. Tako da,uzmite knjigu u bilo kom obliku!

Eto toliko od mene. Do nekog sledećeg teksta.

Ćo.
-Srpska Buktjuberka (@buktjuberka na Tviteru)








Нема коментара:

Постави коментар