субота, 10. октобар 2015.

Slike ili reči?


Danas pišem nešto potpuno drugačije. Novo za moj blog,ali sam viđala mnoge blogere kako pišu na ovu temu ali i buktjubere koji snimaju video klipove.

Radi se o velikoj borbi ali i životnoj dilemi - KNJIGA ili FILM. Mora se priznati da su obe izvanredne umetničke forme i da je do sada pokazano da mogu biti odlična kombinacija. Na slici koju sam okačila možete videti neke od najnovijih adaptacija književnih dela. E sada,kada se govori o tome da će jedna knjiga postati film,prvo pitanje koje se postavlja je "Da li će moći da iznese te emocije i prenese poruku koju je autor ostavio?". Jedan od najčešćih komenatara kada se pogleda filmska adaptacija je "Tako nije bilo u knjizi."
Što više gledam filmove i čitam knjige, sve više ih vidim kao dve potpuno različite umetničke forme.Ali umetničke forme koje mogu imati zajedničku sponu. Pobuđuju razne vrste uživanja i zadovoljstava. Često sam gledala kako se film adaptira u odnosu na svoj književni izvor,da li je dostojan tog dela. Nakon nekog vremena shvatila sam da se adaptacije moraju posmatrati kao zasebna vrsta.  Moraju se posmatrati na osnovu filmskih elemenata,kvaliteta u tom smislu.

Filmska adaptacija može napraviti neku vrstu omaža originalnoj knjizi.  To nije puka „ilustrovana knjiga“, ali nova kreacija,ona koja nudi drugačije iskustvo od čitanja. Nudi vizualne i zvučne perspektive. Međutim,baš zbog toga desi se da izmeni izvorni materijal. Ali opet,nikada ne znate da li su slike na ekranu baš one koje su već dočarane u glavama nekih čitalaca pri interakciji sa tekstom. Možda i nisu toliko daleko od realnosti.
Film jeste umetnička adaptacija. To je saradnja talenta i perspektive. Alhemija prizora i zvukova. Povrh svega toga, tu si glavni nosioci isporuke,glumci. Inteligentan i izbalansiran performans mogu da izvedu književnu suštinu,likove i sukova ali iznad svega ljudskog ugrađenu u tekstu.

Ipak, da li knjiga može da prevagne ili će poneki film biti bolji od samog dela? Opcije su otvorene. Šta vi mislite? Slike ili reči?

Kratak post,na jednu vrlo tešku temu o kojoj će biti mnogo bolje napisanih tekstova u budućnosti. 
Eto,toliko od mene. Pišem uskoro. 

Ćo.
-Srpska Buktjuberka (@buktjuberka na Tviteru)

Нема коментара:

Постави коментар