субота, 26. септембар 2015.

"Young adult" književnost



Još jedan dan na blogu,još jedan post. Ne znam,volim da pišem ovde i ne mogu da stanem. Danas nije recenzija u pitanju ali planiram da barem jednom nedeljno postavljam recenzije određenih knjiga različitih izdavačkih kuća. Ove nedelje to je bila knjiga "Čudo" u izdanju Derete,sledeće nedelje? Ko će ga znati.
Hajde sada da pričamo o "young adult" književnosti. Užasno mi je drago što sada postoji takav žanr. Radi se o knjigama koje su namenjene pre svega publici od 12 do 18 godina. Međutim,oni nisu jedini koji čitaju ova dela. Opšte je poznato da i "odrasli" umeju da kupe ova izdanja i da uživaju u njima. Ono što je karakteristično za ovaj žanr je to da su protagonisti uglavnom vršnjaci onih koji čitaju. Mladi znaju kako da se povežu sa likovima i sa pričom koja se dešava u tim "teenage" godinama života. Sve je napisano tako da se čitalac oseća kao da je deo tog univerzuma jer prosto razume sve. Možda se i njemu tako nešto dogodilo ili upravo prolazi kroz to.
Na slici koja se nalazi ispod vidite neke od trenutno najpopularnijih romana u "young adult" kategoriji :

Još nešto o čemu želim da vam pišem u ovom kratkom postu je zašto i ljudi koji ne pripadaju ovoj ciljanoj grupi čitalaca ipak kupuju te knjige. Ja prva,koja imam 20 godina, uživam u njima.Da,imam faze kada se ne odvajam od Džejn Ostin ili Orvela,ali ove knjige me oduševljavaju. Uz mnoge sam plakala,bivala srećna ali i toliko toga naučila.
Ove priče umeju da osvetle i obogate čoveka na toliko načina da se to ponekad ne može ni pronaći u knjigama za "odrasle". Još nešto što ovaj žanr donosi ima veze sa entuzijazmom kojim ovi briljantni pisci stvaraju za isto toliko srećnu i neverovatnu publiku a to je da kada uzmete knjigu u ruku prosto vas ne napušta nalet za čitanjem. Ulazite sve dublje i dublje u priču.
Kakvo zadovoljstvo. Kakva privilegija. Kakva radost.

Eto,još jedan kratki tekst. Pišem vam opet uskoro.

Ćo.
-Srpska Buktjuberka (@buktjuberka na Tviteru)

PS. Samo delite na svojim društvenim mrežama ako vam se sviđa moj blog. 

Нема коментара:

Постави коментар